سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، روز چهارشنبه هفتم آذر به ایالات متحده هشدار داد تا به «تشدید تنشها» بر سر مناقشه اوکراین پایان دهد. او در عین حال تاکید کرد مسکو برای جلوگیری از وقوع «اشتباهات خطرناک»، به واشینگتن درباره آزمایشهای موشکی خود اطلاع خواهد داد.
این اظهارات تنها شش روز پس از شلیک موشک بالستیک مافوق صوت جدید روسیه به نام «اورشنیک» به اوکراین مطرح شد.
ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، روز اول آذر ضمن اشاره به شلیک این موشک به تاسیسات نظامی اوکراین، به غرب هشدار داد مسکو میتواند به تاسیسات نظامی هر کشوری که از سلاحهایش علیه روسیه استفاده میشود، حمله کند.
در همین رابطه، معاون وزیر خارجه روسیه گفت: «پیام واضح است: شما نباید این اقدامات را ادامه دهید. ارسال تسلیحات به کییف و تشویق آنها به ماجراجوییهای نظامی جدید، بسیار خطرناک است.»
ریابکوف افزود دولت کنونی آمریکا باید «چرخه تشدید تنشها» را متوقف کند، زیرا در غیر این صورت، اوضاع برای همه، از جمله ایالات متحده، «بسیار خطرناک» خواهد شد.
روسیه عملیات نظامی خود را علیه اوکراین روز پنجم اسفند ۱۴۰۰ کلید زد و از آن زمان تاکنون، درگیریهای مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است.
واکنش اوکراین و آمریکا به شلیک موشک اورشنیک
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، شلیک موشک اورشنیک را «تشدید آشکار و جدی» جنگ خواند و خواستار محکومیت جهانی آن شد.
این موشک با سرعتی بالغ بر ۱۳ هزار و ۶۰۰ کیلومتر بر ساعت توانسته توجه جهان را به خود جلب کند.
با این حال، ارتش ایالات متحده این موشک را «آزمایشی» خواند و افزود روسیه احتمالا تعداد محدودی از این موشکها را در اختیار دارد.
کرملین نیز اعلام کرده به دلیل میانبُرد بودن اورشنیک، از نظر فنی ملزم به اطلاعرسانی درباره شلیک آن به آمریکا نبوده، با این حال، ۳۰ دقیقه پیش از شلیک، به واشینگتن اطلاع داده است.
ریابکوف با تاکید بر اینکه این اقدام یک عامل «ثباتآفرین» در «شرایط بسیار خطرناک» کنونی است، اظهار امیدواری کرد آمریکا نیز به چنین تعهداتی پایبند باشد.
توسعه تسلیحات راهبردی روسیه
خبرگزاری تاس گزارش داد مسکو همچنان در حال کار بر روی موشک بالستیک بینقارهای «سارمات» است که بخشی از زرادخانه هستهای راهبردی این کشور به شمار میرود.
این موشک بهمنظور حمل کلاهکهای هستهای برای حمله به اهدافی در ایالات متحده و اروپا طراحی شده، اما توسعه آن به دلایل مختلفی، از جمله ناموفق بودن آزمایشها، با تاخیر روبهرو بوده است.
به گفته کارشناسان، در آزمایش اخیر موشک سارمات در ماه سپتامبر، روسیه «شکستی فاجعهبار» را تجربه کرد و این رویداد به ایجاد گودالی عمیق در سکوی پرتاب انجامید.