جمهوری اسلامی باز هم پاسارگاد و تخت‌جمشید را در «روز کوروش» تعطیل کرد

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۸/۰۷

گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال و اخبار منتشر شده در رسانه‌های داخلی در ایران حاکی از آن است که مقام‌های جمهوری اسلامی بار دیگر جاده‌های منتهی به تخت جمشید و پاسارگاد را در روز هفت آبان، مصادف با روز کوروش بسته‌اند و این تعطیلی احتمالا تا دو روز دیگر هم برقرار خواهد بود.

یکی از شهروندان با ارسال ویدیویی به ایران‌اینترنشنال در روز ششم آبان گفت با نزدیک شدن به روز کوروش، جاده تخت ‌جمشید را در استان فارس بسته‌اند.

سایت خبری صدای میراث، عصر روز یک‌شنبه شش آبان از مسدود شدن این جاده‌ها با فنس و نیوجرسی خبر داد و نوشت از چهارم آبان نیروهای انتظامی و امنیتی در پاسارگاد مستقر شده‌اند.

این رسانه به نقل از منابع خود نوشت که محدودیت‌های ورود به این دو اثر تاریخی تا ۹ آبان، تنها مختص شهروندان ایرانی است و تورها و گردشگران خارجی مشکلی برای بازدید از پاسارگاد و تخت جمشید ندارند.

بر اساس این گزارش، حتی کارکنان تخت جمشید نیز باید در این روزها با مجوز به این مجموعه تردد کنند.

بر اساس کتیبه‌های باستانی و تطبیق تاریخ‌های آن دوره با تقویم‌های امروز، هفتم آبان‌ ماه را روز ورود کوروش به شهر باستانی بابل می‌دانند.

بر اساس این روایت‌های کهن، سپاه هخامنشی ۲۰ مهر ماه بابل را بدون جنگ فتح کرده و هفتم آبان‌ کوروش وارد آن شده است.

سال‌هاست که در این روز شمار زیادی از ایرانیان و دوستداران تاریخ ایران به آرامگاه کوروش و تخت جمشید می‌روند اما دست‌کم از یک دهه پیش، در این روزها مسیرهای دسترسی به آرامگاه کوروش بسته و نیروهای امنیتی در آن مستقر می‌شوند.

جمهوری اسلامی سال‌هاست در مناسبت‌هایی خاص مانند روز کوروش و عید نوروز، محدودیت‌ها و ممنوعیت‌هایی برای بازدید از تخت جمشید و شماری دیگر از آثار تاریخی مهم ایران برقرار می‌کند.

روزنامه پیام ما در گزارشی، تعطیلی محوطه جهانی پاسارگاد در روز کوروش را رویه‌ای هفت ساله نامید و نوشت به دلیل «نبود کنترل روی جمعیت حاضر در مجموعه»، عده‌ای از سال ۱۳۹۶ به‌طور کلی درهای مجموعه را بستند.

بنا بر گزارش رسانه‌ها، طی سال‌های گذشته برخی مقام‌های دولتی و نمایندگان مجلس خواستار تشکیل کمیته برگزاری مراسم روز کوروش در پاسارگاد شدند اما مقام‌های استان فارس با آن مخالفت کردند.

سال ۱۴۰۰ نیز کارزار ثبت روز کوروش در تقویم ملی ایران در فضای مجازی به راه افتاد اما بی‌نتیجه ماند.

اواخر خرداد امسال گزارشی مبنی بر این منتشر شد که سازمان برنامه‌ و بودجه از دو سال پیش ردیف اعتباری تخت‌ جمشید و نقش رستم را قطع کرده است.

حذف این بودجه در شرایطی است که این دو اثر تاریخی شاخص ایران، با بحران‌هایی مانند فرونشست زمین و رشد گل‌سنگ‌ها مواجه‌اند و کارشناسان میراث فرهنگی درباره خطر تخریب آن‌ها هشدار داده‌اند.

پیام ما روز دوشنبه در یادداشتی خبر داد مدیریت جدید مجموعه پارسه پاسارگاد شش ماه است شورای فنی این مجموعه را تعطیل کرده و اعلام کرد مسئولان ارشد استان فارس ترک‌های روی زمین آرامگاه کوروش را نادیده می‌گیرند و «بودجه‌اش را به این‌طرف و آن‌طرف می‌فرستند».

عزت‌الله ضرغامی، وزیر وقت میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، اواخر دی ۱۴۰۲ «حریم آثار تاریخی» را مشکلی بزرگ و نیازمند بر‌طرف شدن خوانده و گفته بود اهالی شهر پاسارگاد به دلیل وجود مقبره کوروش و قوانین حفاظتی، نمی‌توانند خانه دو طبقه بسازند، چاه بزنند و کشاورزی کنند.

او مهر ماه سال ۱۴۰۰ نیز خواستار تغییر قوانین برای آسان‌تر شدن ساخت‌وساز در حریم آثار تاریخی، از جمله حفر چاه کشاورزی در حریم آرامگاه کوروش شده بود.

در سال‌های اخیر تعدادی از آثار جهانی ایران به دلیل ساخت‌وساز در حریم آن‌ها در خطر خروج از فهرست جهانی یونسکو قرار گرفته‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها
خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد

شنیداری

پادکست‌ها