تصاویر ماهواره‌ای از محل دقیق حملات اسرائیل به ایران چه می‌گویند؟

یکشنبه ۱۴۰۳/۰۸/۰۶

تصاویر ماهواره‌ای منتشر شده از اماکنی در ایران که اسرائیل به آن‌ها حمله کرد، اهمیت این تاسیسات و میزان تخریب‌های احتمالی را نشان می‌دهند. این اهداف شامل سایت‌های تولید موشک، تاسیسات ترکیب‌کننده سوخت موشک و اماکن توسعه تسلیحات هسته‌ای است.

تصاویر شرکت ماهواره‌ای تجاری پلنت‌لبز (Planet Labs) و یک شرکت تجاری ناشناس دیگر از اماکنی در ایران که اسرائیل به آن‌ها حمله کرد، در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده و دستمایه تحلیل کارشناسان نظامی قرار گرفته است.

ارتش اسرائیل بامداد شنبه پنجم آبان ۱۴۰۳ مجموعه‌ای از حملات هوایی را با عنوان «روزهای پاسخ» علیه مواضع جمهوری اسلامی انجام داد. با پایان عملیات، مشخص شد حدود ۱۴۰ جنگنده اسرائیلی در سه موج حمله، ۲۰ نقطه را در سه استان ایران هدف قرار دادند.

اسرائیل هنوز درباره مختصات و تعداد دقیق این اهداف توضیح نداده اما ارتش این کشور گفته است که به کارخانه‌های تولید موشک و دیگر تاسیسات مرتبط نظامی را در نزدیکی تهران و غرب ایران حمله کرده‌اند.

یک منبع آگاه اسرائیلی هم روز شنبه به ایران‌اینترنشنال گفت جنگنده‌های اف-۳۵ اسرائیل، برای نخستین بار وارد حریم هوایی ایران شدند.

مقام‌های جمهوری اسلامی به هدف قرار گرفتن سایت‌های نظامی و تاسیسات موشکی اعتراف نکرده‌اند اما بنیامین نتانیاهو، ‌نخست‌وزیر اسرائیل روز یک‌شنبه گفت اسرائیل توانایی تولید موشک ایران را به شکل دقیق و قوی هدف قرار داد و در این حمله، به تمام اهداف خود رسید.

آسوشیتدپرس در گزارشی با استناد به تصاویر ماهواره‌ای پلنت‌لبز نوشت روز شنبه پنج آبان مزارع سوخته‌ای در اطراف سایت تولید گاز طبیعی تنگ بیجار در استان ایلام دیده می‌شد.

مشخص نیست که آیا این موضوع با حمله اسرائیل مرتبط بوده یا خیر اما در تصاویر ماهواره‌ای منتشر شده، می‌توان نمای واضح‌تری را از آسیب‌های وارده به پارچین و خجیر در حوالی تهران دید.

سایت هسته‌ای طالقان، محل تولید موتور موشک

بر اساس تصاویر ماهواره‌ای منتشر شده، تاسیسات هسته‌ای طالقان در ۱۵ کیلومتری سد جاجرود و سه ساختمان دیگر در ارتباط با تولید موتور موشک تخریب شده‌اند.

سازمان غیر انتفاعی حقوق بشری ایران بریفینگ، صبح روز یک‌شنبه با انتشار یکی از همین تصاویر ماهواره‌ای در ایکس نوشت تاسیسات هسته‌ای طالقان از سایت‌های استراتژیک و کلیدی پروژه آماد جمهوری اسلامی است.

آماد، یک برنامه هسته‌ای مخفیانه برای ساخت سلاح‌های هسته‌ای در جمهوری اسلامی بود که در اوایل دهه ۸۰ خورشیدی روی فعالیت‌های تحقیقاتی و توسعه تکنولوژی‌های مرتبط با انفجارهای چندمرحله‌ای (MPI) تمرکز داشت.

بر اساس تحلیل ایران بریفینگ، سایت طالقان همچنین محل تست سر جنگی کلاهک‌هایی با قابلیت حمل بمب‌های هسته‌ای است.

دیوید آلبرایت، بازرس تسلیحاتی پیشین سازمان ملل و رییس موسسه علم و گروه تحقیقاتی امنیت بین‌الملل نیز صبح روز یک‌شنبه با انتشار پستی در ایکس و با استناد به تصاویر ماهواره‌ای تجاری تایید کرد که اسرائیل ساختمانی به نام «طالقان ۲» را در پارچین هدف قرار داده است.

به گفته او، این ساختمان در جریان طرح آماد برای آزمایش‌های مرتبط استفاده می‌شد.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا اعلام کرده‌اند که جمهوری اسلامی برنامه آماد را در سال ۲۰۰۳ متوقف کرده است، اما تهران همواره هرگونه تلاش برای دستیابی به تسلیحات هسته‌ای را انکار می‌کند.

موسسه علم و امنیت بین‌الملل روز ۲۳ شهریور امسال در گزارشی به نقل از «مقامات اطلاعاتی غربی که نخواستند نام‌شان فاش شود» نوشت در طول یک سال و نیم گذشته، فعالیت‌ها در دو سایت سابق طرح آماد افزایش یافته است.

آلبرایت پس از آنکه موساد در سال ۲۰۱۸ اسناد این برنامه را از تهران ربود، به آن‌ها برای نگارش کتابی دسترسی پیدا کرد و با استناد به همین آرشیوها، روز یک‌شنبه در ایکس نوشت که جمهوری اسلامی تجهیزات مهم آزمایشگاهی خود را در «طالقان ۲» نگهداری می‌کرد.

او همچنین گفت ممکن است تهران پیش از حمله هوایی، برخی مواد کلیدی را از این سایت خارج کرده باشد، اما حتی اگر هیچ تجهیزاتی در داخل باقی نمانده باشد هم این ساختمان همچنان «ارزش ذاتی» برای فعالیت‌های مرتبط با تسلیحات هسته‌ای جمهوری اسلامی در آینده داشته است.

پارچین و خجیر، مراکز ترکیب سوخت موشک‌های بالستیک

آلبرایت با استناد به تصاویر ماهواره‌ای تجاری شرکتی که نخواست نامش را فاش کند، به خبرگزاری رویترز گفت اسرائیل به سه هدف در مجتمع نظامی بزرگ پارچین در اطراف تهران و در فاصله حدود ۳۲۰ متری از طالقان ۲ حمله کرده است که در دو ساختمان آن، سوخت جامد موشک‌های بالستیک ترکیب می‌شد.

دِکِر اولث، پژوهشگر مرکز تحقیقات نیروی دریایی آمریکا هم به رویترز گفت تصاویر پلنت‌لبز از پارچین نشان می‌دهند اسرائیل سه ساختمان ترکیب سوخت جامد موشک بالستیک و یک انبار را در این منطقه نظامی منهدم کرده است.

اولث با استناد به تصاویر دیگر پلنت‌لبز گفت حمله نیروهای اسرائیلی، دو ساختمان را هم در مجتمع خجیر در نزدیکی تهران تخریب کرده است که در آن‌ها سوخت جامد برای موشک‌های بالستیک ترکیب می‌شد.

عکس ماهواره‌ای پلنت‌لبز از ساختمان‌های آسیب‌دیده در خجیر

رویترز با اشاره به تصاویر ماهواره‌ای نوشت که این ساختمان‌ها، با خاکریزهای بلند احاطه شده بودند.

بر اساس گزارش رویترز، چنین سازه‌هایی معمولا به منظور جلوگیری از سرایت انفجار به مواد قابل اشتعال در ساختمان‌های مجاور طراحی می‌شوند و با تولید موشک مرتبط هستند.

رویترز پیش‌تر و در اواسط تیر امسال هم در گزارشی، از توسعه چشمگیر فعالیت دو سایت تولید موشک بالستیک خجیر و مدرس در ایران خبر داده بود.

آسوشیتدپرس روز یک‌شنبه با استناد به تصاویر ماهواره‌ای از خجیر، و به نقل از تحلیل‌گران نوشت که یک سیستم تونل زیرزمینی و سایت‌های تولید موشک در این پایگاه نظامی پنهان شده بود.

اولث هم به رویترز گفت اسرائیل در حمله به این پایگاه، ساختمان‌هایی را هدف گرفته که دستگاه‌های ترکیب‌کننده سوخت جامد در آن‌ها نگهداری می‌شد.

این تحلیل‌گر تاکید کرد ترکیب‌کننده‌های صنعتی مورد اشاره، ساخت دشواری دارند و جمهوری اسلامی در طول سال‌ها، تعداد زیادی از آن‌ها را با هزینه‌های سنگین وارد کرده و احتمالا جایگزینی آن‌ها برایش بسیار دشوار خواهد بود.

اولث تاکید کرد که احتمالا اسرائیل با عملیاتی محدود، توان تولید انبوه موشکی تهران را به طرز چشم‌گیری مختل کرده است.

او گفت با این عملیات، هرگونه حمله موشکی آینده جمهوری اسلامی برای نفوذ به سامانه‌های دفاع موشکی اسرائیل دشوارتر شده است و افزود: «به نظر می‌رسد این حملات با دقت بسیار بالایی انجام شده‌اند.»

عکس ماهواره‌ای پلنت‌لبز از پارچین

وب‌سایت اکسیوس نیز روز شنبه گزارش داد اسرائیل ۱۲ «میکسر (ترکیب‌کننده) سیاره‌ای» ایران را که برای تولید سوخت جامد موشک‌های بالستیک دوربرد استفاده می‌شدند، نابود کرده است.

این گزارش به نقل از سه منبع ناشناس اسرائیلی اعلام کرد این اقدام، توان جمهوری اسلامی را برای تجدید ذخایر موشکی‌اش به‌شدت تضعیف کرده و ممکن است تهران را از حملات موشکی گسترده بعدی علیه اسرائیل بازدارد.

ویدیوهای منتشر شده از سوی شهروندان در شب حمله اسرائیل هم حاکی از هدف قرار گرفتن شمار دیگری از اماکن نظامی در ایران است.

شمس‌آباد تهران یکی از همین اهداف است که شهروندان ایرانی ویدیوهایی از تخریب سوله‌ای در شهرک صنعتی آن را در رسانه‌های اجتماعی منتشر کردند.

گفته می‌شود شمس‌آباد متعلق به شرکت تایکو (مهندسی نوآوران تک‌ساز صنعت) و یکی از شرکت‌های اقماری مرتبط با موسسه جهاد تحقیقات است.

گزارش‌های تایید نشده‌ای نیز از هدف قرار گرفتن سامانه پدافندی در حوالی حسن‌آباد در جنوب تهران منتشر شد.

وال استریت ژورنال هم روز شنبه پنجم آبان به نقل از یک مقام اسرائیلی گزارش داد پیش از حمله اسرائیل به جمهوری اسلامی، ایران چهار سامانه پدافند موشکی اس-۳۰۰ داشت که پیشرفته‌ترین سیستم پدافند هوایی آن محسوب می‌شدند، اما همه این سامانه‌ها در حمله اسرائیل منهدم شدند.

ستاد کل نیروهای مسلح روز شنبه پنج آبان با انتشار بیانیه‌ای درباره حمله اسرائیل گفت «تعدادی موشک دور بردِ هواپایه که دارای سر جنگی بسیار سبک در حدود یک‌پنجم کلاهک موشک‌های بالستیک ایرانی بودند» به سمت برخی از رادارهای مرزی در استان‌های ایلام، خوزستان و اطراف تهران پرتاب شدند.

این بیانیه گفت از ورود هواپیماهای اسرائیلی به حریم هوایی ایران جلوگیری و تعداد «قابل توجهی» از موشک‌ها ردگیری و رهگیری شده‌اند.

ستاد کل نیروهای مسلح همچنین خسارت‌های وارد شده را «محدود و کم‌اثر» توصیف کرد و افزود تنها چند سامانه راداری آسیب دیده‌اند.

این حملات در واکنش به شلیک بیش از ۲۰۰ موشک بالستیک از سوی جمهوری اسلامی به اسرائیل، در دهم مهر انجام شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
حرف آخر با پوریا زراعتی
خبرها
فیلترنت: پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های بومی

شنیداری

پادکست‌ها