بایدن و استارمر درباره ارائه سلاح کشنده جمهوری اسلامی به روسیه ابراز نگرانی کردند

شنبه ۱۴۰۳/۰۶/۲۴

جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا و کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا، با تاکید بر حمایت این دو کشور از اوکراین در مقابل تهاجم روسیه، درباره اقدام جمهوری اسلامی و کره شمالی در ارائه سلاح‌های مرگبار به مسکو و اقدام چین در حمایت از صنایع نظامی روسیه به شدت ابراز نگرانی کردند.

کاخ سفید اعلام کرد این ابراز نگرانی در جریان دیدار بایدن و استارمر در روز جمعه در واشینگتن صورت گرفت.

ایالات متحده، فرانسه، آلمان و بریتانیا روز ۲۰ شهریور از اعمال تحریم‌های جدید علیه جمهوری اسلامی به‌دلیل ارسال موشک‌های بالستیک به روسیه خبر دادند.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم روز ۲۳ شهریور اعلام کرد این اتحادیه در همین زمینه در حال بررسی تحریم‌هایی علیه بخش هوانوردی ایران است.

در سوی مقابل، مقام‌های حکومت ایران تحویل محموله موشکی به روسیه را تکذیب کرده‌اند.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، روز ۲۱ شهریور ضمن رد گزارش‌ها در خصوص کمک موشکی تهران به مسکو گفت: «بار دیگر آمریکا و سه کشور اروپایی بر اساس اطلاعات نادرست و منطق معیوب عمل کرده‌اند.»

بریتانیا، فرانسه، آلمان و هلند، نمایندگان دیپلماتیک جمهوری اسلامی در کشورهایشان را در اعتراض به اقدام تهران در ارسال موشک بالستیک برای مسکو احضار کردند.

وزارت دفاع بریتانیا روز جمعه ۲۳ شهریور در گزارش اطلاعاتی خود درباره مناقشه اوکراین اعلام کرد موشک‌های بالستیکی که جمهوی اسلامی اخیرا در اختیار روسیه قرار داده، از نوع فتح-۳۶۰ هستند.

پس از دیدار روز جمعه میان بایدن و نخست‌وزیر بریتانیا، هیچ تصمیمی از سوی لندن و واشینگتن درباره حمایت از اوکراین اعلام نشد.

اوکراین و بسیاری از حامیان آن در ایالات متحده و اروپا از بایدن می‌خواهند محدودیت‌های مربوط به سلاح‌های دوربرد -تعیین شده از سوی غرب- را لغو کند تا کی‌یف بتواند از این سلاح‌ها برای حمله مستقیم به روسیه استفاده کند.

آسوشیتدپرس نوشت نشانه‌هایی وجود دارد که ممکن است بایدن سیاست دولت خود را در این زمینه تغییر دهد.

ایالات متحده نگران هر گونه اقدامی است که بتواند روسیه را به تشدید درگیری سوق دهد.

دو مقام آمریکایی به آسوشیتدپرس گفتند استارمر به دنبال گرفتن تایید بایدن برای صدور مجوز ارسال موشک‌های بریتانیایی «سایه توفان» به اوکراین است.

گفت‌وگو درباره اسرائیل

بایدن و استارمر با تاکید بر حمایت قاطع از امنیت اسرائیل، لزوم رسیدن به توافق آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها و توجه اسرائیل به حفاظت از جان غیرنظامیان را یادآوری کردند.

دیوید لمی، وزیر امور خارجه بریتانیا، روز ۱۲ شهریور اعلام کرد این کشور از مجموع ۳۵۰ مجوز صادرات تسلیحات به اسرائیل، ۳۰ مورد را فورا به حالت تعلیق درآورده است.

نتانیاهو تصمیم لندن را «شرم‌آور» خواند و افزود این اقدام به تقویت حماس منجر خواهد شد. با این حال، بریتانیا تاکید کرد این تعلیق بر توان دفاعی اسرائیل تاثیر نمی‌گذارد.

رهبران آمریکا و بریتانیا همچنین حمله‌های حوثی‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی به خطوط کشتی‌رانی تجاری در دریای سرخ را محکوم کردند.

یک هفته پیش از سفر استارمر به آمریکا، بیل برنز، مدیر سی‌آی‌ای و ریچارد مور، رییس ام‌آی۶ در مقاله‌ای مشترک، بر اهمیت همکاری میان این دو نهاد اطلاعاتی آمریکا و بریتانیا در مواجهه با تهدیدهای «بی‌سابقه»، به‌ویژه از سوی روسیه، چین و جریان‌های افراطی اسلام‌گرا تاکید کردند.

در این مقاله که روز شنبه ۱۷ شهریور در روزنامه فایننشال تایمز منتشر شد، آمده است سی‌آی‌ای و ام‌آی۶ «هیچ متحد قابل اعتماد دیگری» ندارند و باید امروز «در یک نظام بین‌المللی مورد مناقشه که در آن دو کشور (آمریکا و بریتانیا) با مجموعه‌ای از تهدیدات بی‌سابقه روبه‌رو هستند»، با هم همکاری کنند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

تیتر اول با نیوشا صارمی
جهان‌نما
چشم‌انداز
اقتصاد و بازار

شنیداری

پادکست‌ها