آسوشیتدپرس: دقت موشک‌های ایران از آن‌چه تصور می‌شد بسیار کمتر است

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۶/۱۳

خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی بر اساس تحلیل کارشناسان نوشت دقت موشک‌های مورد استفاده جمهوری اسلامی در حمله فروردین ماه به اسرائیل، بسیار کمتر از آن بوده است که قبلا تصور می‌شد. بر اساس این گزارش، نقاط برخورد موشک‌ها خطای احتمالی حدود ۱/۲ کیلومتری داشته‌اند.

آسوشیتدپرس با توجه به تهدید جمهوری اسلامی برای گرفتن انتقام ترور اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس که در سفر به ایران کشته شد، درباره توانایی برنامه موشکی تهران که مدت‌هاست به آن افتخار می‌کند، ابراز تردید کرد.

این یافته‌ها چند ماه پس از آن منتشر شد که ائتلافی به رهبری آمریکا، بسیاری از پهپادها و موشک‌های شلیک شده از سوی جمهوری اسلامی به سمت اسرائیل در اواخر فروردین امسال را سرنگون کرد.

شماری از این پرتابه‌ها نیز هنگام شلیک یا حین پرواز و قبل از رسیدن به مقصد، دچار نقص شدند و سقوط کردند.

موشک‌هایی با خطای بالا

تحلیل‌گران مرکز مطالعات عدم اشاعه جیمز مارتین، حمله جمهوری اسلامی را به پایگاه هوایی نواتیم در صحرای نگب واقع در حدود ۶۵ کیلومتری جنوب اورشلیم بررسی کردند.

آن‌ها معتقدند ایران در این حمله از موشک عماد استفاده کرده که نسخه‌ای از موشک شهاب-۳ با طراحی کره شمالی است.

تحلیل‌گران مرکز جیمز مارتین با این فرض که هدف حمله، محل نگهداری هواپیماهای جنگنده اف-۳۵ اسرائیل بوده است، به اندازه‌گیری فاصله بین انبارها و مناطق برخورد موشک‌ها پرداختند.

نتیجه حاکی از «خطای دایره‌ای محتمل» با میانگین حدود ۱/۲ کیلومتر بود.

کارشناسان معمولا از این معیار برای تعیین دقت یک سلاح بر اساس شعاع دایره‌ای استفاده می‌کنند که در‌بر‌گیرنده ۵۰ درصد از مکان‌های برخورد موشک‌هاست.

نتیجه به دست آمده بسیار بدتر از دایره خطای ۵۰۰ متری بود که کارشناسان پیش‌تر درباره موشک عماد برآورد کرده بودند.

جمهوری اسلامی برای فروش موشک عماد به خریداران بین‌المللی، دایره خطای احتمالی آن را ۵۰ متر اعلام کرده است.

شامگاه شنبه ۲۵ فروردین، جمهوری اسلامی با ده‌ها موشک و پهپاد به اسرائیل حمله کرد.

به گفته مقام‌های اسرائیلی، جمهوری اسلامی در جریان این حمله ۱۸۵ پهپاد، ۳۶ موشک کروز و ۱۱۰ موشک زمین به زمین به سوی اسرائیل شلیک کرد که تنها به یک تاسیسات نظامی در جنوب این کشور خسارت زد.

این عملیات واکنشی به حمله اسرائیل به بخش کنسولی سفارت‌ جمهوری اسلامی در دمشق در روز ۱۳ فروردين بود که طی آن هفت فرمانده و دو عضو ارشد نیروی قدس سپاه پاسداران کشته شدند.

آمریکا، اردن، بریتانیا و فرانسه، همگی اقدام به سرنگون‌سازی موشک‌ها و پهپادهای شلیک‌شده از سوی جمهوری اسلامی کردند.

آمریکایی‌ها گفتند ۸۰ پهپاد حامل بمب و دست‌کم شش موشک بالستیک را سرنگون کرده‌اند. سامانه‌های دفاع موشکی اسرائیل نیز فعال شدند، هر چند که تاکید اولیه آن‌ها مبنی بر انهدام ۹۹ درصد از پرتابه‌ها، اغراق‌آمیز به نظر می‌رسید.

آسوشیتدپرس به نقل از مقام‌های آمریکایی که نامی از آن‌ها نبرده است، نوشت طبق ارزیابی‌ها ۵۰ درصد از موشک‌های ایرانی حین پرتاب دچار نقص شده یا قبل از رسیدن به هدف، سقوط کردند.

این موضوع، شک و تردید بیشتری درباره توانایی‌های زرادخانه موشکی جمهوری اسلامی ایجاد می‌کند.

روز دوم اردیبهشت، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در اولین اظهار نظر عمومی پس از حملات متقابل جمهوری اسلامی و اسرائیل به یکدیگر، تعداد موشک‌های به‌هدف‌ رسیده سپاه پاسداران در اسرائیل را «موضوع فرعی» خواند.

گمانه‌زنی درباره حمله آتی جمهوری اسلامی به اسرائیل

ایران هیچ مرز مشترکی با اسرائیل ندارد و نزدیک‌ترین فاصله این دو کشور به هم حدود هزار کیلومتر است.

این دوری، دقت برنامه موشکی جمهوری اسلامی را برای هر حمله نظامی مستقیمی، حیاتی می‌کند.

هر چه فاصله بیشتر باشد، خطاهای جزیی در سیستم هدایت موشک و همچنین تاثیر باد و سایر عوامل جوی بزرگ‌تر می‌شود.

از سوی دیگر جمهوری اسلامی می‌تواند از گروه‌های نیابتی خود در منطقه مانند حزب‌الله لبنان و حوثی‌های یمن کمک بگیرد تا بر توان دفاعی اسرائیل چیره شود.

پیش از این و در چهارم شهریور ماه، اسرائیل و حزب‌الله به تبادل آتش سنگین پرداختند.

آسوشیتدپرس نوشت عملکرد ضعیف جمهوری اسلامی در حمله فروردین ماه به اسرائیل و اقدامات خرابکارانه چندین ساله‌ای که به برنامه موشک‌های بالستیک حکومت ایران آسیب زده است، سوالاتی را درباره توانایی هدف‌گیری دقیق تهران از دوردست ایجاد می‌کند.

جمهوری اسلامی به تهدیدهای خود در مورد توانایی ساخت سلاح هسته‌ای ادامه می‌دهد.

به گزارش آسوشیتدپرس، فشارهای ناشی از ناتوانی جمهوری اسلامی در مقابله با تهدیدات اسرائیل می‌تواند منجر به این شود که تهران برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای خود را به سوی تسلیحاتی شدن تغییر دهد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها