خیزش سراسر ی در ایران؛ ون‌های گشت ارشاد گم و گور شده‌اند

چهارشنبه ۱۴۰۱/۰۷/۰۶

فایننشال تایمز درباره تاثیر خیزش سراسری مردم بر مساله حجاب تا به این نقطه از اعتراضات تحلیلی ارائه کرده است که بخش‌هایی از آن را در ادامه می‌خوانید.

ون‌های سبز و سفید «گشت ارشاد» که پلیس امنیت اخلاقی ایران از آن‌ها برای زیر نظر گرفتن و دستگیری زنانی استفاده می‌کند که دستورالعمل پوشش اسلامی را رعایت نمی‌کنند، از خیابان‌های تهران ناپدید شده‌اند.

دیگر ردی از این ون‌ها که نماد یک دهه سرکوب زنان به شمار می‌رود، حتی خارج از مرکز پلیس امنیت اخلاقی در مرکز تهران هم پیدا نیست.

همان ون‌هایی که مهسا امینی ۲۲ساله، داخل یکی از آن‌ها چپانده شد و کمی بعد در بازداشت جان سپرد و قتل او، بزرگ‌ترین اعتراضات خیابانی در سراسر کشور از سال ۲۰۱۹ (آبان ۹۸) را رقم زد.

سعید لیلاز، تحلیلگر اصلاح‌طلب، می‌گوید که گشت ارشاد به‌ احتمال زیاد از خیابان‌ها برچیده می‌شود‌ و جمهوری اسلامی چاره‌ای جز دادن آزادی اجتماعی بیشتر به جوانان ندارد.

بیش از یک هفته است معترضان جوان حدودا همسن‌ و سال مهسا، به خیابان‌های شهرهای بزرگ و کوچک سرازیر شده‌اند و شعارهای ضدحکومتی همچون «جمهوری اسلامی نمی‌خوایم، نمی‌خوایم» و «مرگ بر دیکتاتور» سر می‌دهند.

برای جوانانی که با مشکلات اقتصادی عظیم، فقر و نابرابری دست و پنجه نرم می‌کنند، ون‌های گشت ارشاد به نوعی «رسانا» در بروز خشم تبدیل شدند.

عماد افروغ، جامعه‌شناس، به خبرگزاری دولتی ایرنا گفت که گشت ارشاد جوری راه‌اندازی شده که «هیچ توجیه انسانی، اخلاقی، منطقی و حتی قانونی ندارد.»

او گفت: «جوری که یک پلیس مرد یک زن را داخل ون می‌اندازد غیر‌انسانی و غیر‌اسلامی است.»

البته که رعایت حجاب یکی از جلوه‌های بارز حکومت دینی است.

جلال رشیدی کوچی، یک نماینده مجلس گفته بود که گشت ارشاد به پلیس آسیب زده است و هیچ نتیجه‌ای جز شکست برای کشور نداشته است.

مشخص نیست چه تعداد پلیس در گشت ارشاد کار می‌کنند اما حضور آن‌ها در پارک‌ها، میدان‌ها، خیابان‌ها، بیرون ایستگاه‌های مترو و ...، به زنان احساس ناامنی می‌دهد.

این که پیامد اعتراضات به مرگ مهسا امینی چه خواهد شد مشخص نیست اما از جمهوری اسلامی بعید است قانون حجاب را لغو کند.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، تاکنون به اعتراضات کنونی واکنشی نشان نداده است اما دو ماه پیش، از اجبار «پوشش و حجاب اسلامی» دفاع کرد.

استدلال او این بود که زنان نیمی از دانشجویان کشور را تشکیل می‌دهند؛ پس حجاب مانع پیشرفت زنان نیست.

اصلاح‌طلبان اما همواره خواهان پایان دادن به نقش پلیس در اعمال قوانین مربوط به حجاب شده بودند.

در سوی دیگر، مقام‌های ستاد امر به معروف و نهی از منکر هم نقش پلیس در نظارت بر پوشش زنان را زیر سوال برده بودند.

غلامرضا نوری قزلجه، یک نماینده اصلاح‌طلب مجلس به روزنامه شرق گفته بود باورهای مذهبی با «باتوم، دستگیری و گشت ارشاد» ایجاد نمی‌شود و نمی‌توان مردم را «به زور به بهشت برد».

او تعیین جریمه مالی برای پوشش زنان را هم رد کرده و گفته بود مثل این است که کسی با پول برای بهشت و جهنم تصمیم بگیرد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

سیاست با مراد ویسی
گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها
تیتر اول با نیوشا صارمی

شنیداری

پادکست‌ها